Rookworst | Pure ambacht, pure smaak

Rookworsten van De Kroes worden geroemd om hun unieke rokerige smaak en aroma en een zachte ‘knak’. Dit komt door een ambachtelijke productieproces door vakmensen die het ambacht waarborgen. We vertellen jullie graag meer over onze ambachtelijke rookworst en daarom zijn we samen met onze Meester Worstmaker Richard de keuken ingedoken om te zien hoe onze rookworsten gemaakt worden en wat ze zo speciaal maken.

EEN KIJKJE IN DE KEUKEN

Het ambachtelijke proces van onze rookworst begint met varkensvlees van Keurmerk Duurzaam Varkensvlees en een door de worstmakers zelf ontwikkeld kruidenrecept. Na het toevoegen van de kruiden geven we het worstdeeg een dag om te rusten. Na het rusten wordt een natuurdarm gevuld met het worstdeeg, met de hand geclipt en vervolgens kort in de rookkast gedroogd. Na een langzaam rookproces op beukenhoutsnippers krijgen de rookworsten hun kenmerkende rooksmaak en -geur, en de kenmerkende donkere stip aan de onderkant.

 

“In elke rookworst schuilt een verhaal van ambacht en vakmanschap, van de perfecte kruidenmix en het handwerk tot het geduld om de rookworst perfect te roken. Het is meer dan een worst, ik zie een meesterwerk waar smaak en traditie samenkomen” – Meester Worstmaker Richard

Rookworst behoort tot één van de oudste worstrecepten die bekend zijn. Het is een authentiek Nederlands product met een lange traditie. Traditioneel word de rookworst gerookt en wordt er gebruik gemaakt van een natuurlijke darm. Bij De Kroes vinden we het belangrijk om deze ambachtelijke kenmerken van de rookworst te behouden. Daarom worden onze rookworsten met zorg met de hand vervaardigd in een natuurdarm.

Goud* bekroonde rookworst

Meermaals doen de rookworsten mee aan Nationale vakwedstrijden waar ze hoge ogen scoren. Zeer trots zijn we op de beoordelingen van vakjury’s wanneer gekeken wordt naar het uiterlijk en aanzien, snijvlak en structuur, geur en smaak en consistentie.

We vinden het belangrijk dat we elk jaar de beste en lekkerste rookworst produceren. Daarom zijn we in het voorjaar al bezig voor het nieuwe rookworsten seizoen. Ieder jaar wordt de receptuur herzien om te zorgen dat onze rookworst weer de optimale smaak en bite heeft. Hierbij wordt ook goed gekeken naar trends en smaakontwikkelingen bij de consument. Wanneer de rookworst is goedgekeurd, kan het rookworsten seizoen weer beginnen!

Receptinspiratie met rookworst

Rookworst is op veel manieren in te zetten in de keuken. Naast de traditionele Hollandse gerechten zoals stamppot en erwtensoep met rookworst kun je ook een smaakvolle hartige taart met rookworst en seizoensgroenten maken.

De mediterrane keuken met een romige tagliatelle of goedgevulde paella lenen zich ook om te werken met een smaakvolle rookworst. Tijdens de lunch kun je veel variatie bieden met een klassiek broodje rookworst of een wrap gevuld met plakjes rookworst.

Assortiment rookworsten

 

  • Rookworst ‘mini hoefijzer’ 100 gram

 

  • Rookworst fijn 250 gram

 

  • Rookworst grof 250 gram

 

  • Runderrookworst 225 gram

.