Een stap vooruit met milieuvriendelijk verpakken

Duurzame innovatie is een belangrijke pijler voor De Kroes en we zijn continue op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van maaltijden, maar ook productpresentatie is een belangrijk onderdeel.

Een van de laatste ontwikkelingen is een pilot van het duurzaam verpakken van onze culinaire Traiteur Club maaltijden. De pilot was specifiek gericht op gebruik en de duurzaamheid van verschillende verpakkingsmaterialen, aan de hand van drie speerpunten:

Smaakvolle productpresentatie
Beter recyclebaar
Minder belastend

rPET

In de zoektocht naar een duurzamere verpakking zijn vier materialen onderzocht: aluminium, vPET, rPET en Cellulose-PET (suikerriet). Uit de door ons onderzochte ‘cradle to gate’ life-cycle-assesment is gebleken dat rPET verpakkingen op dit moment het meest duurzaam zijn met betrekking tot CO2-uitstoot tijdens het proces van grond-stofwinning, vervaardiging en transport.

Voor de pilot is gekozen om de maaltijden in kraft-kleurige rPET bakken te verpakken vanuit de gedachte dat sorteerinstallaties van afvalbedrijven de kleur zwart niet herkennen en de verpakkingen daardoor niet correct scheiden. Maar deze misvatting is minder relevant met de innovaties bij afvalverwerkers waardoor zwarte verpakkingen evengoed recycle-baar zijn. Daarnaast is naar voren gekomen dat de verandering van kleur het aanzicht op het schap veranderd en de product- en kleurcombinatie minder contrast geeft en daardoor minder aantrekkelijk overkomt. Daarom zullen de dagverse maaltijden van De Kroes overstappen naar zwarte rPET verpakkingen.

Na de geslaagde pilotfase met rPET verpakkingen heeft De Kroes als nieuw doel gesteld om voor het einde van 2022 de maaltijdverpakkingen binnen het retail kanaal om te zetten naar duurzaam zwarte rPET. Door deze grote verduurzamingsslag te maken zal ons plastic verbruik met ruim 10% verminderen en een reductie van 283.152kg CO2-uitstoot opleveren op jaarbasis. Dit staat gelijk aan 76 retour ritjes van Amsterdam naar Parijs.

Traiteur Club

De in maart 2022 geïntroduceerde Traiteur Club maaltijden zijn voor de eigentijdse fijnproevers met een perfecte balans tussen prijs, kwaliteit, klassiekers en innovatie.

  • Premium dagverse maaltijden
  • Ambachtelijke bereiding
  • Focus op gram groenten, BLK en Nutriscore
  • Aandacht voor ecologische impact
  • Innovatieve rPET verpakking

Conclusie

Op basis van de geschetste situatie komen rPET verpakkingen (kraft-kleurig en zwart) naar voren als verpakking met de minste milieu impact per bakje. Dit komt voornamelijk door de emissie die vermeden wordt door het gebruik van gerecycled materiaal in plaats van virgin materiaal.

Op de tweede plaats komt in deze situatie verpakkingen van aluminium met 30% gerecyclede content naar voren. Het gebruik van virgin Aluminium is erg milieubelastend, door meer gerecycled aluminium te gebruiken in de verpakkingen zou de uitstoot behoorlijk verlaagd kunnen worden in de toekomst.

Virgin Pet en de rietsuiker-vezel verpakkingen scoren relatief slecht op milieu impact.

Bij de rietsuiker-PET verpakkingen wordt aangeraden om het PET materiaal handmatig te scheiden van het vezelmateriaal. Echter verwachten we dat maar een klein percentage van de consumenten deze handeling ook daadwerkelijk uitvoeren. Naast deze relatief hoge emissie speelt er ook nog mee dat rietsuiker bijdraagt aan een vermindering van de biodiversiteit bij plantages op grote schaal.

Bij virgin PET komt dit voornamelijk door de emissie die vrijkomt bij het productieproces van het materiaal. Bij de rietsuiker-vezel verpakkingen lijkt het productieproces ook veel broeikasgassen uit te stoten.

 

Voor meer informatie is de verpakkingsstudie beschikbaar.